Kvinde, bor dit hul (selv)
Tech

Kvinde, bor dit hul (selv)

Trine // Lortemor.dk
Trine // Lortemor.dk

For godt et år siden befandt jeg mig i Silvan - AKA stedet, hvor man nok skal have både Y & X kromosomet for at føle sig rigtigt hjemme. Jeg gik, lettere grådkvalt, rundt mellem reolerne for at finde et bestemt værktøj, som kunne symbolisere min nye "frihed" som fraskilt dame på 30.

Jeg blev lynhurtigt spottet af en ekspedient, som havde udset mig som en af dem man klart kunne køre et solidt mersalg hjem på. Og han havde ret! For hvad vidste jeg egentlig om boremaskiner, rawplugs og bor? Dog solgte manden mig en ganske fin og let boremaskine – og påpegede i øvrigt at ’denne her maskine er super nice, fordi den har lithium-batteri og er mega let’. Ja, ja, tænkte jeg – jeg var jo ikke interesseret i detaljerne – jeg var bare ved at være skide træt af at være afhængig af mine veninders mænd, hver gang der skulle hænges en lille hylde op.

Jeg spankulerede stolt hjem med mine tre nye køb – en Black + Decker boremaskine med lithium batteri, en kasse med bor jeg ikke vidste hvad man skulle bruge til samt alt, alt for mange skruer og rawplugs i alverdens størrelser.

Og jeg tænker at jeg ikke var den eneste, der som regel overlod det med huller i væggene og konceptet ’den er i vater’ til de X og Y kromosom’ede typer, vel? Og man behøver altså ikke at blive ruineret når man skal ud og investere i ting til din indre handy-kvinde – der er et kæmpe udvalg af super fine maskiner – i alle prisklasser. Og det, at det er brugt, betyder det ikke en fis. Se udvalget af udsøgt selvstændighed på bore-fronten på DBA lige her.

Men ved I hvad? Det er faktisk ikke så svært! Som med alt muligt andet, så er det virkelig bare at prøve sig frem.

Trine Maria

Her et år efter, der er 90 % af de ting der hænger fast i mine vægge sat op all by myself – og jeg deler hermed lidt ud af, hvad jeg har lært de sidste 12 måneder.

Det der lithium-batteri, hvad er nu det for noget – og hvorfor burde jeg vide det?

Et lithiumbatteri er et ikke-opladeligt (primær) batteri, der har lithium metal eller lithiumforbindelser som anode. Afhængig af design og kemiske forbindelser der anvendes, kan lithiumceller producere spændinger fra 1,5 V til ca 3,7 V, altså op til over det dobbelte af spændingen på et almindeligt zink-brunsten eller alkalisk batteri. Et lithiumbatteri kan levere forholdsvis høj strøm i et godt stykke tid. Lithiumbatterier bruges til mange formål, heriblandt fjernstyringer til modelhobby, elektriske biler og andre bærbare elektroniske apparater eftersom de er meget lette og kan holde i længere tid end andre primærbatterier. Kort sagt: Et lithium-batteri er sådan et, der holder mega længe uden at det skal lades op. This I like!


Men hvordan kan jeg vide, hvilken væg jeg har med at gøre?

Ja, det kan jeg sgu godt forstå du spørger om! Her er det en super fin idé at lave en bore-test – med et meget lille bor først:

  • Hvis boret synker ikke en eneste millimeter, er det højest sandsynligt beton.

  • Hvis boret synker jævnt, med rødt eller gult boremel, er det mursten.

  • Hvis boret synker ret hurtigt med gråt boremel, så er det gasbeton.

  • Hvis boret synker jævnt med rødt eller gult boremel, men ingen modstand møder med jævne mellemrum, så er det også mursten.

  • Hvis boret synker ujævnt med sort boremel, så er det sådan noget koks-halløj.

  • Hvis boret synker ret hurtigt med hvidt boremel, og ingen modstand møder, eller evt. træ, efter et par centimeter, så er vi ude i noget gips.

Tjek, tjek i forhold til væggene!

Men hvordan ved man så hvordan de forskellige slags bor ser ud?

Jamen her kommer en lille beskrivelse af de tre typer bor, man som handy-kvinde (og mand) ikke kan undvære.

Murboret

Murbor er til mursten, beton, puds, sten, fliser og lignende materialer. Murbor kan kendes ved, at de er forsynet med en “hårdmetalplatte” i spidsen. De føles ikke specielt skarpe i forhold til de andre typer bor. Den hårde spids gør, at boret under slagboring, banker sig vej ind i materialet. Men borene kan også bruges uden slag i blødere materialer som puds. Borene er blanke, og et sæt går typisk fra 3 mm til 10 mm i diameter. Murbor er en slags alt muligt-bor og fungerer fint til træ og træfiberplader samt de fleste typer plast og så videre.


Metalboret

Metalbor er normalt sorte, men fås også blanke eller med en gylden titaniumbelægning. Borene fås standard fra 0,1 mm til 13 mm i diameter og længder fra ca. 35-150 mm. Et almindeligt sæt går fra 1-10 mm.


Træboret

Træbor er normalt en kombination af sort og matslebet. Træboret er det, som bedst kan undværes i værktøjskassen, siger de kloge – men det er nok et af dem jeg har brugt mest. Træboret har nemlig en styrende spids, der gør det nemt at bore meget præcist.


Det der ’den er i vater!’ Hvad betyder det?

Hvis noget er i vater, så er det fordi skidtet hænger lige. Det er faktisk ret vigtigt. Derfor skal man have sig et vaterpas – ikke mindst fordi, at folk er super hurtige til at påpege om din nye hylde hænger lige eller ej – så det er rigtig fint at du kan bore huller, men hvis du stolt viser din nye hylde frem på Instagram, men skidtet ikke er i vater, så får du ingen street-credit eller high fives fra dine kvindelige åndsfæller. Derfor er det f.eks også en god ide ikke at hygge for meget med rødvin, når du kaster dig over diverse projekter. Men hvis du gør (altså hygger med rødvinen, og det må man gerne) så er vaterpasset din ven.


Hvad så med de der rawplugs? Er de overhovedet vigtige?

Rawplugs er skide vigtige – ganske enkelt. Ingen er interesserede i, at hylder falder ned eller at bogreolen ikke kan holde til vægten. De er super vigtige. Og som med bor, så er der også forskellige rawplugs til forskellige vægge. Her har jeg været rigtig glad for min gode ven, Google – og det er det samme med ovenstående faktisk. Så damer – det der med boremaskiner og huller i væggene – det er ingen sag, når først man kommer i gang☺☺


Dette billede et blot et enkelt eksempel på, hvad jeg har fået udrettet siden, og jeg sværger – ALT er (stort set) i vater!

Trine Maria

Relaterede artikler