Mindre spild med zero waste – på den rigtigt bæredygtige måde
LivsstilSjov

Mindre spild med zero waste – på den rigtigt bæredygtige måde

DBA Guide
DBA Guide

Det vrimler frem med tiltag, der skal mindske vores daglige spild. Vi sorterer affald og genanvender. Genbrug er populært, og du har nok også hørt om kampen mod madspild. Nogen går hele vejen og producerer zero waste eller nul spild. Bølgen skyller lige nu ind over Danmark. Der åbner butikker, som sælger varer uden emballage, flere og flere lader plastikposen ligge under båndet i supermarkedet, og nogle lever altså næsten helt uden spild. Du kan hoppe med på bølgen og blive kvit med affald eller måske bare fylde skraldeposen lidt langsommere.

Vi producerer skrald hele tiden. Når vi tømmer mælken om morgenen, ryger kartonen i skraldespanden, når vi smører madpakker, bliver rugbrødsmadderne pakket ind i stanniol, på vej på arbejde køber vi en to go-kaffe og smider pap kruset med plastiklåget direkte i skralderen, når den er drukket. Det er nemt at producere meget skrald, men det er også nemt at mindske produktionen. Der findes masser af alternativer, til alle de hverdagsløsninger vi bruger én gang for derefter at smide dem ud; køb en madkasse og en to go-kop, der kan bruges igen og igen, tag stofposer med i supermarkedet, når du skal handle osv. Det lugter mindre af skrald, ikke? Ved du, hvordan man gør zero waste mere bæredygtigt? Man køber sin nye madkasse, kop og stofpose… brugt!

Her er tre skraldeproducerende scenarier og tips til, hvordan du gør dem ’zero waste’ på genbrugsmåden:

Indkøb:

Når du køber ind, hiver du en masse engangsplastik med hjem. Det bliver smidt ud, så snart du har pakket dine varer ud. Du blander 10 stykker frugt i en plastikpose, og smider posen ud, når frugten ligger i frugtskålen derhjemme. Meget af den emballage dine madvarer er pakket ind i, er svær at undgå. Der findes dog nogle madvarer, du kan tage med hjem – helt zero waste!

Kør til din nærmeste slagter og fiskehandler efter frisk kød og fisk, og bed om at få dine varer i dine egne medbragte bøtter. Har dit Tupperware-skab ikke det, du skal bruge, er det godt, at der på DBA er masser af folk, der sælger ud fra deres.

De fleste supermarkeder har frugt og grønt i løssalg. Pak peberfrugter, æbler og forårsløg i dine egne stofposer i stedet for at trække en plastikpose fra rullen i grøntafdelingen. Har du ikke nogle små stofposer, kan du nemt sy dem af fine stofrester

Stofposerne kan du selvfølgelig også bruge i bland-selv-slik-afdelingen… De vejer ikke særligt meget, så du vejer og printer bare prismærke som normalt.

Hvis du ikke bager dit brød selv, kan du købe det hos bageren og pakke det ind i viskestykke i stedet for at få det med i en papirspose. Når du kommer hjem, kan du lægge brødet i en brødkasse, hvor det holder sig rigtig fint.

Nu er du nået til kassen, og det absolut nemmeste zero waste trick til indkøbsturen får du her: pak alle dine varer i dine medbragte stofnet. Du sparer miljøet for en masse engangsplastik, OG du sparer en masse penge ved ikke at hive de der to poser op fra hylden under båndet, hver gang du handler. Søg på ’mulepose’, ’stofpose’, ’stofnet’ eller lignende på dba.dk.

Fest:

Dagen derpå: du har sikkert et par fyldte affaldssække. En med pantflasker og en med plastikkrus, servietter, plastikbestik, paptallerkener, sugerør, drinksparasoller og måske oveni købet en krøllet papirdug. Pose nummer 1: yes! Du får penge retur, og flaskerne bliver genanvendt. Pose nummer 2: hmm! Det var godt nok mange penge, der røg lige ned i skraldespanden efter én aften – sikke et spild. Okay, det er muligvis en af de vildere fester den her. Nogle gange holder du også et simpelt middagsselskab, og her er det nok ikke engangsservice, der kommer på bordet. Men ved de større fester har vi altså tendens til at tage den lette løsning og lade Royal Copenhagen-porcelænet blive i skabet.

Hvis du vil holde en zero waste-fest og også spare penge i det lange løb, skal du have købt dig et fest-sæt bestående af: tallerkener, glas, bestik og duge. Heldigvis kan disse sager findes rigtigt billigt brugt. Gå på jagt på DBA og find en dug, der kan bruges igen og igen, men som du ikke er bange for, der bliver spildt på.

Find service, du kan hive frem, når det fine stel bliver i skabet. Tallerkenerne behøver ikke være ens: et flot dækket festbord kan sagtens være spraglet. Bestik kan du finde til 1 krone stykket i din lokale genbrugsforretning. Du kan også lede i køkkenkategorien på DBA. Her findes også stakkevis af glas til din næste fest.

Find glas, porcelæn og bestik her:

Efter festen skal du huske at gemme dine madrester i beholdere fremfor fryseposer eller stanniol. Sylteglas er geniale til formålet, alternativt kan du købe lidt ekstra af de der bøtter, du også skal bruge hos slagteren.

Madpakken:

Du kan bruge dine rester fra festen der er pakket i et glas som madpakke næste dag. Hvis du ikke har rester i køleskabet, smører du dig måske en mad og tager med. Der er to helt essentielle dele i din zero waste madpakke, der gør dig kvit med stanniol, husholdningsfilm og fryseposer: en madkasse og en vandflaske du kan fylde igen og igen. Det er spild af dine penge og spild af plastik at købe en flaske vand hver dag, når du lige så godt kan fylde din egen genanvendelige flaske. Medbring også en to go-termokop, og fyld den med en varm drik hjemmefra, eller få den fyldt op på kaffebaren eller jobbet.

Relaterede artikler