5 populære designstole du med fordel kan købe brugt
Livsstil

5 populære designstole du med fordel kan købe brugt

Christine
Christine

Lækkert formsprog, gode materialer, komfort og – nå ja – en høj pris er det, der kendetegner de klassiske designmøbler. Eller er det? Faktisk er der penge at spare, når du køber de ikoniske arkitektmøbler på DBA. Læs med her og hør, hvilken designstol du kan spare op til 10.000 kroner på at købe brugt.

Læn dig lige tilbage – sidder du godt? Nej? Hvis du ikke er helt tilfreds, er det måske på tide at skifte den slidte lænestol ud med en klassiker fra en af dansk møbelhistories store helte. Det lyder måske dyrt, men faktisk behøver du ikke finde den store tegnedreng frem, før du kan omgive dig med designmøbler.

Lad blot øjnene glide videre ned over siden nu. Vi fortæller dig nemlig, hvilke 5 designstole du med fordel kan købe brugt, hvis du vil spare penge, og allerede nu kan vi afsløre, at en af stolene på listen sparer dig for næsten 10.000 kroner.

Den mest solgte, danske træstol er...

Hans J. Wegner er en af de mest anerkendte, danske møbeldesignere, og designeren står bag et hav af klassikere fra ’Savbukken’ til ’Kinastolen’ og ’Jakkens hvile’. Imidlertid er det ’Y-stolen’, også kendt som ’CH24’, der står omkring de fleste middagsborde i ud- og indland.

Wegner designede stolen til Carl Hansen & Søn i 1949, og siden 1950 har den været i konstant produktion, hvilket vidner om stolens store popularitet. Faktisk er 'Y-stol' producentens mest solgte træstol til dato.

Det er den y-formede stoleryg, der har gjort Wegners mesterværk til en udødelig designklassiker i møbelhistorien, for stolens ryg og armlæn er lavet af ét stykke træ. Det er vanskeligt arbejde at dampe og bøje træet, så det former sig korrekt, og det kræver derfor mange håndværkstimer at samle blot en enkelt stol. Læg dertil, at stolens sæde er flettet af 120 meter papirgarn. Et utrolig slidstærkt materiale, der kan holde i helt op til 50 år, før det skal skiftes.

Priserne på den elegante ’Y-stol’ begynder ved 3.500 kroner, hvis du køber den i butikkerne, men søger du på DBA, kan du finde stolen til 2.000 kroner. Det giver dig en besparelse på 1.500 kroner.

Wegners populære ’Y-stol’ kan fås i flere træsorter og farver, og lige nu finder du et stort udvalg på DBA.

Stolen fra det varme Caribien

’Icon’, ’Bænk for to’ og ’Trinidad’ er designs, som har cementeret Nanna Ditzels navn i møbelhistorien, og særligt har ’Trinidad 3398’ opnået ikonstatus. Stolens kendetegn er de vifteformede udskæringer, som Nanna Ditzel blev inspireret til at udforme på en af sine mange rejser.

På øen Trinidad i det caribiske øhav blev designeren opslugt af de victorianske husfacader, som er præget med træudskæringer i en teknik, der kaldes gingerbread. Denne særlige teknik udfordrer lyset og giver designet en lethed, som netop er det, stolen i dag er så kendt for.

’Trinidad’ blev designet i 1993, og i dag er det Fredericia Furniture, der står bag produktionen. Vil du have et eksemplar af den finerede træstol stående derhjemme, koster den 2.900 kroner fra ny. Køber du stolen på DBA, kan du imidlertid finde den til halvdelen af nyprisen, for her kan du erhverve dig Trinidad for 1.500 kroner.

I dag finder du flere modeller af ’Trinidad’ på DBA, og du kan se dem alle her.

Denne stol er en af de mest kendte i møbelhistorien

Kært barn har mange navne, siger man, men når samtalen falder på Arne Jacobsens ’7er-stol’ fra 1955, er der noget om snakken. Stolen går nemlig også under navne som ’Serie 7’, ’Syveren’ eller ’Syver-stol’, og den har for længst skrevet sig ind i rækken af eftertragtede designstole.

Det var nemlig denne stol, der for alvor slog Arne Jacobsens navn fast i danskernes bevidsthed, og i dag er ’7er-stol’ den mest solgte hos Fritz Hansen. Det var Arne Jacobsen, der valgte, at Fritz Hansen skulle producere stolen på grund af deres metode til at dampbøje træet, og siden da har møbelproducenten stået for udarbejdelsen af stolen med modelnummer 3107.

Priserne på stolen begynder ved 3.000 kroner, men søger du efter den på DBA, kan du spare helt op til 2.000 kroner per stol. Her kan du nemlig være heldig at finde den til 1.000 kroner.

Lige nu kan du finde flere variationer af Arne Jaobsens ’7er-stol’ på DBA.

Klassikeren der næsten blev kasseret

Det er den enkle stil, der kendetegner Børge Mogensens møbeldesigns, og det er der en særlig grund til. Det var nemlig designerens ambition at lave møbler til arbejderklassen, da hans karriere i løbet af 1950’erne begyndte at tage fart.

Imidlertid var arbejderklassen ikke særligt begejstrede for Børge Mogensens designs – de efterspurgte i stedet de polstrede, voluminøse møbler, som lignede dem, borgerskabet indrettede sig med. I stedet blev det middelklassen, som kastede deres kærlighed på FDB-møblerne, og særligt ’Folkestol J39’ blev sat omkring bordene.

’Folkestol’, hvis sæde er flettet i papirgarn, produceres af Fredericia Furniture og sælges for 3.500 kroner. På DBA kan du finde stolen til 1.400 kroner og dermed spare mere end 2.000 kroner på at købe den brugt.

Stolen som stadig stiger i værdi

Det er ikke sikkert, at navnet Poul Kjærholm får en klokke til at ringe hos dig, men selvom møbelarkitekten ikke nødvendigvis vækker genklang i den brede befolkning på samme måde som Wegner og Jacobsen, er han en efterspurgt herre.

Loungestolen ’PK22’ ligner Poul Kjærholms afgangsprojekt ’PK25’ fra Kunsthåndværkerskolen, og det er interessant, at det netop er den, der næsten 65 år senere er designerens mest kendte.

Kendetegnene for Poul Kjærholms designs er et minimalistisk og enkelt udtryk, hvor materialer som glas, læder og stål ofte er gengangere – præcis som ved ’PK22’.

Med en nypris på 18.000 kroner er ’PK22’ en af de dyre designstole her på listen, men kigger du efter modellen på DBA, kan du faktisk finde den til kun 9.000 kroner i en nyproduceret udgave. Det giver dig en besparelse på næsten 10.000 kroner, men faktisk er der endnu bedre nyheder på vej, hvis du allerede har en original ’PK22’ stående i stuen.

Lige nu sælges de originale ’PK22’ fra 1950'erne på DBA for intet mindre end 52.000 kroner, så her er der en fortjeneste at hente, der langt overstiger nyprisen.

Du finder Paul Kjærholms stol ’PK22’ på DBA her.

Det er godt at have solid viden i baghånden, før du bevæger dig ud på DBA i din søgen efter brugte designermøbler. For selvom der er penge at spare, er det vigtigt at holde et vågent øje med detaljerne, så du kan styre uden om faldgruberne. Vi guider dig sikkert på vej i denne artikel, hvor vurderingsekspert Simon Neubert-Luckner fortæller dig alt, du bør vide, når du køber brugte designstole.

Der er penge at spare, når du indretter dig med brugte møbler – det ved genbrugselskeren Signe. Kom med på en rundvisning i hendes skønne hjem, og hør hende fortælle hvilke genbrugsfund, hun har sparet flest penge ved at købe på DBA.

Relaterede artikler