Salg af danske designklassikere: Fortjeneste eller fejltagelse?
Bolig

Salg af danske designklassikere: Fortjeneste eller fejltagelse?

Amalie Abildgaard
Amalie Abildgaard

'Det er en investering.' Med denne sætning forsvarer danskerne ofte deres dyre køb af designerstole. Men kan det virkelig være rigtigt, at dit hjem kan være fyldt med aktier og obligationer i form af læder og blødt plys? DBA Guide har spurgt vurderingsekspert til råds.

Ægget, myren og bamsen. De fleste, der kender lidt til designermøbler, ved, at der ikke er tale om karakterer i en børnebog, men tre danske klassikere.

Der er selvfølgelig tale om stole fra de danske designere Arne Jacobsen og Hans Wegner.

Stolene har været populære i mere end 60 år, og mange danskere køber dem til dyre domme og forsvarer de mange penge, som de har måtte punge ud med, med den begrundelse, at de altid kan få pengene hjem igen, hvis de en dag vil sælge møblerne. Men er det nu også rigtigt?

Vi har spurgt en vurderingsekspert, og han giver de mange købere ret i, at prisen på stolene kan hives hjem igen, og endda med fortjenesten, men det kræver også, at du har tålmodighed og "alderen til det":

- Alle går og siger, at det er en god investering at købe Arne Jacobsen og Hans Wegner-stole, men det er det sjældent i dag. Dem, der kan vinde penge på det, kan være børnene, der rydder op i deres forældres hjem, siger vurderingsekspert Simon Neubert-Luckner, der vurderer indbo såvel som antikviteter ved vurderingsekspert.dk.

Lige nu er der 1.1640 Arne Jacobsens stole til salg på DBA i priser fra 200 kroner til 20.000 kroner.

Tjen op til 20.000 kroner på designklassiker

Simon Neubert-Luckner giver det eksempel, at hvis man i dag køber ’Ægget’, som er en ikonisk lænestol fra Arne Jacobsen, så vil nyprisen typisk være omkring 60.000, mens salgsprisen efter 5-10 år vil være 10-20.000 kroner mindre.

Sælger du derimod ’Ægget’ fra 1960’erne i originalt læder, har vurderingseksperten set eksempler på, at de er blevet solgt for op mod 80-100.000 kroner. Nyprisen dengang er ifølge Simon Neubert-Luckner den samme, som den er i dag.

LÆS OGSÅ: På besøg hos en genbrugselsker, Carina Vester Olsen

Ægget falder med tiden 10-20.000 kroner, hvis du køber det fra ny. Men sælger du derimod lænestolen i samme model fra 1960’erne, kan du tjene op mod 20.000 kroner
Ægget falder med tiden 10-20.000 kroner, hvis du køber det fra ny. Men sælger du derimod lænestolen i samme model fra 1960’erne, kan du tjene op mod 20.000 kroner

- Hvis man kigger på krone og ører, så er det ikke en kæmpe investering at have tjent 20.000 kroner på 60 år, siger Simon Neubert-Luckner.

Omvendt lider du heller ikke det store tab, hvis du sælger stolene, mener vurderingseksperten.

- Det er selvfølgelig ikke en aktie eller en obligation. I den tid, du har designermøblet, drager man ofte nytte og glæde af det. Derfor er en vigtig del af ligningen også det slid, du har pådraget møblet gennem årene, siger Simon Neubert-Luckner, der desuden har medvirket i en række antikvitetsprogrammer, sådan ’Antikduellen’ og ’Hvad er det værd?’ på DR.

Lige nu er der 462 Hans Wegner stole til salg på DBA, og du kan se dem alle her.

Ét godt råd fra eksperten, hvis du skal sælge designerstole

Ifølge vurderingseksperten er der særligt ét godt råd, hvis du som sælger er i tvivl om, hvad du kan få for dine designermøbler:

- Hvis du skal sælge et designermøbel for eksempel fra et dødsbo, og du ikke ved noget om det, er tommelfingerreglen altid: Spørg om hjælp hos nogen, der har forstand på det, siger Simon Neubert-Luckner.

Han råder til, at man enten spørger en kyndig fra et museum eller et aktionshus. Dog skal man være opmærksom på forskellen på disse to.

- Et museum har ikke part i salget, mens et aktionshus er vildige og har en fortjeneste på det, siger Simon Neubert-Luckner.

LÆS OGSÅ: Så meget sparer du på at købe designertasken brugt

Det er hverken et stort tab eller en stor fortjeneste at sælge Arne Jacobsen stolen ’Syver’ videre
Det er hverken et stort tab eller en stor fortjeneste at sælge Arne Jacobsen stolen ’Syver’ videre

Selvom designermøbler altså ikke er store investeringer på den lange bane, så vurderer Simon Neubert-Luckner, at klassikerne langt fra er på vej ud ad markedet eller bliver værdiløse lige foreløbig.

Møbelklassikerne har virkelig banket sig ind hos danskerne: Det er simpelt og dansk, og de vil altid holde.

**Lige nu er der 70 Charles Eames stole til salg på DBA, og du kan se dem alle her. **Har du dyre vaner? Så kan du læse om DBAs dyreste båd, der er til salg. Det kan du gøre lige her. Du kan også hente inspiration og andre ekspertråd hos DBA Guide. For eksempel kan du læse om, hvor meget dine vinylplader er værd, lige her.

Relaterede artikler